CLIENT:
Auckland University
LOCATION:
Thomas Building, Symonds Street
DURATION:
8 Months
TYPE:
A Class Removal and Demolition
SEE OUR TESTIMONIALSContact us today

Auckland University Thomas Building

Project Overview

The University of Auckland has used ATL Group over the past five  years to carry out various asbestos removal and soft strip demolition projects. ATL were employed to complete a full level strip out of one level of their large science blocks, Thomas Building, including a large amount of friable asbestos removal. 

Access was difficult to the work area due to a single, winding staircase being the only possible access point to the floor. To allow for a safe passage for loading out a large area of the floor was required to have asbestos removal carried out prior to the main project works commencing. Following a full, successful, four stage clearance a large scissor hoist was brought in to load out all other materials prior to set up of the main stage of work.

An initial soft strip was carried out to remove partition walls and allow for one large removal area minimising the amount of waste that may have become contaminated with asbestos and allow for more efficient movement throughout the enclosure. Colour coding allowed site staff to be sure which fixtures were able to be safely removed and which items were required to remain due to not having been isolated or due to the presence of asbestos in the vicinity.

Due to the access limitation to the floor background monitors were unable to be placed in their usual areas. Custom built vents were constructed from the working floor to the roof of the building to allow licensed assessors to place monitors and provide reassurance monitoring throughout the project.

A full class A setup was created to over 800m2 of the level. This included installation of two five stage decontamination units were installed to the entrance to the worksite, a large number of NPU’s to achieve the required negative pressure and a full polythene enclosure to the working area. 

A full four-stage clearance was achieved and further demolition completed to return a fully empty level to the main contractor to allow for refitting of the floor as science laboratories.

Site Visit One (May 2019)

An initial soft strip was being carried out to remove partition walls and allow for one large removal area in order to minimise the amount of waste that would become contaminated with asbestos.

Site Visit Two (June 2019)

Prepping the area for removal works was quite a process, lining all surfaces with a double layer of polythene. Clear polythene was used for the all windows to allow for natural light into the enclosure.

Custom built vents were constructed from the working floor to the roof of the building to allow licensed assessors to place monitors and provide reassurance monitoring throughout the project.

Site Visit Three (September 2019)

Works were almost finished by mid September and all surfaces sealed with FibreLock. A full four-stage clearance was achieved and further demolition completed to return a fully empty level to the main contractor to allow for refitting of the floor after removal of all (non-asbestos) vinyl.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux